Seuraavat, pienet vinkit perustuvat täysin omaan kokemukseeni. Tein koulun penkillä ollessani monta asiaa väärin ja opin nämä perusteet niin sanotusti kantapään kautta. Toivottavasti joku muu pystyy välttämään pari turhaa virhettä näiden neuvojen perusteella.
1. Selvitä itsellesi miksi opiskelet
Maailman paras kysymyssana on miksi. Siihen pitää vastata kokonaisella lauseella ja se pakottaa miettimään syitä tai seurauksia. Miksi lähdit opiskelemaan nykyistä alaasi? Miksi luet tätä tekstiä? Jos et osaa suoralta kädeltä hahmottaa tulevaisuuden toiveitasi, ota selvää uramahdollisuuksista, joihin alasi sinua valmistaa tai mieti millä tavoin oppimasi voi auttaa sinua saavuttamaan unelmasi.
Varsinkin vasta-aloittaneet ovat usein aivan hukassa tulevaisuudensuunnitelmiensa kanssa, eikä siinä ole mitään epänormaalia. Ensimmäisen vuoden tarkoituksena on usein keskittyä yleisempiin opintoihin ennen erikoistumisen alkamista. Vaikka nämä kuukaudet voivat tuntua jopa turhilta, auttavat ne hahmottamaan tulevaisuuden mahdollisuuksia tai ainakin sulkemaan pois huonoimpia vaihtoehtoja.
Perimmäisen syyn löytäminen opiskeluille on ehdottoman tärkeä asia, joka jokaisen tulisi hahmottaa. En ihmettele hetkeäkään heikkoa motivaatiota, jos ei tiedä minkä takia seuraavat vuodet pitäisi viettää koulun penkillä istuen. Et lähtisi kilpailemaan maratonilla, jos et tiedä missä suunnassa maali on.
Käytä siis rauhassa aikaa tavoitteesi hahmottamiseen. Kirjoita paperille tämä perimmäinen syy ja tee sen alle lista kaikista asioista, joissa kouluttautumisesta voi olla apua. Jos keksiminen tuntuu vaikealta, voit käyttää apuna vaikka seuraavia kysymyksiä: minkälaisiin työtehtäviin voin päästä? Mitä asioita pystyn oppimaan? Minkälaisiin ihimisiin tutustun? Mitä muuta voin kokea?
Kun opintojen edetessä keksit lisää positiivisia asioita, kirjoita nekin listan jatkoksi. Paperista tulee hyvä työkalu jäljellä olevien kouluvuosien ajaksi.
2. Muistuta itseäsi joka päivä tavoitteestasi
Oletko joskus saanut hienon idean, mutta jättänyt asian kesken heti seuraavana päivänä? Saavutukset syntyvät toistuvista teoista, jotka vaativat usein järjestelmällistä harjoittelua. Menestys ei tule helpolla, ei edes koulussa. Pienelläkin vaivannäöllä on onneksi mahdollista saada aikaan suuria muutoksia. Silloin kun kaikki menee hyvin, ei välttämättä tarvitse mitään poppakonsteja, mutta heikkoina hetkinä ja menetetyn motivaation kanssa painiessa kannattaa hihasta kaivaa esille sinne haalitut ässät.
Pienikin mietiskelyhetki voi auttaa tekemään hyvän päätöksen ja kirjoittamaan puuduttavan raportin loppuun ennen lähestyvää deadlineä. Silloin kun opintopisteet eivät kiinnosta ja käyt koululla lähinnä istumassa, kaiva esille lappu, johon kirjoitit alkuperäiset päämääräsi ja lue ne huolellisesti. Muistuta itseäsi niistä ja ajattele jäljellä olevia opintovuosia keinona päästä askelta lähemmäs unelmaasi.
"We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act but a habit"
-Aristoteles
Opiskeluista selviytyminen!
VastaaPoistaHei! Ajattelin kommentoida tätä tekstiä koska aihe on läsnä omassakin arjessa (Liiketalouden opiskelut alkoivat ammattikorkeakoulussa noin kuukausi sitten.)
Otit tekstissä oivaltavasti kantaa siihen, miten opiskelijan tulisi pohtia kysymystä miksi hän opiskelee? Olen omissa opiskeluissani huomannut, että hankalinta opiskelu ja koulun penkillä istuminen on juuri silloin kun ”pänttääminen” ja tunnilla läpikäytävät asiat tuntuvat merkityksettömiltä ja turhilta. Silloin kun omat tavoitteet ja urasuunnitelmat on käyty läpi omassa mielessä, pystyy opiskeluihin suhtautumaan tärkeänä tienä kohti tavoitetta, joka on edessäpäin. Mitä nopeammin itselleen saa selväksi sen miksi istuu tunnilla, sen mielekkäämmäksi opiskelu muuttuu.
Kirjoitit myös siitä, miten tärkeää on muistuttaa itseään omista tavoitteistaan ja tehdä töitä niiden eteen. On tärkeää pyrkiä aikatauluttamaan opiskelunsa mahdollisimman hyvin. Tämä varmistaa sen, että työ jakautuu tasaisesti ja aikaa jää muillekin asioille (vapaa-aika, harrastukset, ystävät.) Kun arki ja opiskelut tasapainottuvat hyvin, pysyy opiskelumotivaatiokin varmasti korkeammalla. Tilanne, jossa kaikki rästitehtävät ja muut opiskeluasiat kasaantuvat päälle ei ole toivottava.
Kuten kirjoitit, opintovuodet ovat keino päästä lähemmäs omaa unelmaa. Opiskeluvuosista pitää yrittää ottaa kaikki ilo irti ja nauttia niistä kaikin voimin. Itseään tulee palkita aina omien tavoitteiden toteutuessa, ja motivaation laskiessa tulee muistuttaa itseään näistä tavoitteista (aivan kuten kirjoitit).
Ville Kuivalainen