tiistai 9. heinäkuuta 2013

Haasteita, vaikeuksia... voitto?

Pakko myöntää ettei tämä helppoa ole. Usko on ollut viime päivät aika kovalla koetuksella, mutta se ei ole mikään syy hidastaa vauhtia. Nythän on vain painettava eteenpäin entistäkin kovempaa.

Mielenkiintoisia työpaikkoja on edelleen harvassa ja pääseminen haastatteluun astikin tuntuu todella vaikealta. Jos en olisi työnhaun lisäksi ottanut tavoitteita myös urheilupuolelle, ei tästä tulisi yhtään mitään. Treeni sentään kulkee mukavasti ja samalla on hyvää aikaa olla keskenään itsensä kanssa.

Motivaatiota pitää vaan pystyä kaivamaan muulloinkin kun hien lentäessä. Onneksi olen valmistautunut heikkoja hetkiäkin varten ja tiedän millä saan itseni liikkeelle. Pelkkä liikkuminen ei kuitenkaan valitettavasti auta, vaan menestys mitataan tuloksella.

Sen olen huomannut, että tavoite on oikeasti pidettävä koko ajan kirkkaana mielessä. Uusia työpaikkailmoituksia tulee viitenä päivänä viikossa, joten ne käydään myös läpi viitenä päivänä viikossa, eikä neljänä. Pelkkien ilmoitusten selaaminen ei tosin ole paras tapa löytää huippuduunia, vaan omaa aktiivisuutta tarvittaisiin selkeästi enemmän.

Eräässä kirjassa annettiin hyvä neuvo ongelmiin liittyen: varsinainen ongelma ei ole välttämättä se, mikä tulee ensimmäisenä mieleen, ja siksi kannattaa kartoittaa laajemmin tilanteeseen johtaneita syitä.

Tilanne on siis se, etten löydä haluamaani työtä. Tästä voidaan vetää monta erilaista johtopäätöstä tai syy-seuraus-suhdetta. Esimerkiksi:
  • Vaatimukset työn suhteen ovat liian kovat
  • Oma osaamiseni on liian alhainen
  • Etsin töitä väärästä paikasta
  • Haen paikkoihin väärällä tavalla
  • jne...
Pitääkin varmaan kirjoittaa näistä vielä kattavampi lista ja käydä tosissaan ratkomaan tilannetta. Ja anteeksi aiempi sanavalintani, tämähän ei siis ole ongelma, vaan haaste!

maanantai 1. heinäkuuta 2013

Kaksi tapaa hakea työtä

Vasta vähän aikaa sitten olin vielä vahvasti sitä mieltä, että haen vain todella kiinnostaviin paikkoihin. Nyt pohdin asiaa vähän lisää ja päätin muuttaa vaihteeksi lähestymistapaa.

Sanotaan, että harjoitus tekee mestarin, joten miksi en harjoittelisi myös työnhakua ja tulisi siten sen mestariksi? En tarkoita hakemusten roiskimista umpimähkään kaikkiin avoimiin paikkoihin, vaan enemmänkin määrätietoista laajentamista. Ajattelin jakaa haettavat paikat kahteen ryhmään ja sen mukaan myös ohjata omia toimiani.

  1. Huippupaikat
    Ykkösryhmään kuuluvat työpaikat ovat niitä, joihin todella haluan päästä töihin. Teen jokaisen hakemuksen tarkasti kyseiseen paikkaan sopivaksi ja suunnittelen puhelinsoittojen tai muiden kontaktimuotojen mahdollisimman tehokkaan hyödyntämisen valmiiksi. Tällaisen paikan löydyttyä aloitan heti haastatteluun valmistautumisen ja painan täysillä eteenpäin niin pitkään, että saan paikan tai henkilöstöpäällikkö hakee lähestymiskieltoa.
  2. Hupipaikat
    Nämä ovat jossain määriä minua kiinnostavia, ainakin vähän koulutukseen liittyviä tai muuten siedettävän oloisia työpaikkoja, jotka eivät kuitenkaan herätä alkukantaista metsästyshalua. Kakkosryhmän paikkoja varten käytän todennäköisesti valmista hakemuspohjaa, jonka totta kai muokkaan kyseiseen tehtävään sopivaksi. 

Oikeasti kakkosryhmän nimi voisi olla vähän imartelevampikin, mutta hupipaikat kuulosti hyvältä jatkolta huippupaikoille.

Jos haluaa onnistua tavoitteessaan, pitää unohtaa aikaisemmin opitut ajattelumallit ja koittaa välillä uusiakin tapoja. Pahimmassakin tapauksessa menetän vain hakemusten tekoon käytetyn ajan, saaden samalla kuitenkin varmuutta hakemiseen. Todennäköisesti näistä toissijaisista hakemuksista poikii vähintään haastattelupyyntö tai parikin, ja ainakin minulla on tosipaikan tullen hyvä tuntuma hiillostukseen, kun kyseessä on kolmen tonnin arvoinen tavoiteduuni.

Vaikeinta on varmaan asennoitua kunnolla hupipaikkojen hakuprosesseihin, mutta pienellä itsekurilla senkään ei pitäisi muodostua ongelmaksi. Tämän koko idean taustalla on kuitenkin varsinaisen päämäärän saavuttaminen, ja jos näistä ylimääräisistä hakemuksista on mahdollista hyötyä jotenkin, aion panostaa niihinkin täysillä.

Harjoitus joko tekee mestarin, tai sitten se tekee mestarista väsyneen.